Foto

Stacey Nolan: "Apararea trebuie sa devina punctul forte al nationalei!"

Intre 1 si 9 iunie, nationala feminina a Romaniei se deplaseaza la Taranto (Italia) pentru a juca ultima sansa de calificare la Eurobasket 2011. Noul selectioner, americanul Stacey Nolan este constient ca misiunea lui este una foarte dificila, dar crede ca, in ciuda perioadei scurte de pregatire, senioarele Romaniei pot face o figura frumoasa la turneul de baraj.
 

Lucrati deja de cateva zile cu tricolorele. Care sunt primele impresii?
E multumitor. Fetele reactioneaza bine la antrenamente si sper ca, impreuna cu secundul meu, sa le aducem la maximum de forma pentru perioada turneului de calificare.

Ati venit la nationala intr-un moment delicat. Sarcina dvs. Poate fi considerata o adevarata ”Misiune Imposibila”...

Imi place cum suna...(rade). ”Misiune Imposibila” a fost un film de succes si s-a dovedit ca, pentru eroi, nu a fost chiar...imposibil sa reuseasca. Asta sper si eu. Stiu ca avem sanse mici. Stiu ca lumea analizeaza echipa prin prisma ultimelor rezultate oficiale si chiar a celor doua meciuri recente din Slovacia. Insa jucatoarele nu trebuie judecate superficial. In primul joc cu Slovacia, chiar daca au lipsit doua sportive importante, fetele s-au descurcat multumitor, din punctul meu de vedere. Acum, ca ni s-au alaturat si Florina Pascalau si Gabriela Marginean, putem lucra in formula completa si incercam sa punem la punct toate detaliile, sa remediem deicientele si sa ne pregatim sa jucam baschet de inalt nivel. Pentru mine, preluarea echipei nationale nu a reprezentat doar o onoare, ci si o mare-mare provocare. Iar eu, in viata, accept provocarile si cred ca, impreuna cu aceste fete, putem sa rasturnam calculele analistilor sau statisticenilor, care dau nationala Romaniei drept o perdanta la acest turneu.

In relatia cu noul antrenor Stacey Nolan, cum simtiti ca reactioneaza jucatoarele? S-au acomodat cu stilul dvs?
Eu cred ca da. Si sper ca da. Imi place sa cred ca, pentru esecuri, nu trebuie invinovatite jucatoarele. Antrenorul trebuie sa-si asume responasbilitatea rezultatelor. Si la antrenamente trebuie sa ai rabdare si sa lucrezi si la carentele individuale ale jucatorilor. Nu e normal sa certi un jucator care nu intelege ce vrei de la el sau sa-l jignesti. Dimpotriva, rolul tau este de a avea rabdare si a invata acel jucator sa-si corecteze greselile. Asta e principiul meu in antrenorat, l-am aplicat peste tot, il aplic si acum. Imi plac jucatoarele, sunt extrem de talentate si nu pot spera decat ca si ele se simt in regula lucrand cu mine.

Care sunt atuurile jucatoarelor din Romania?

Au foarte mare talent. E o tara care da sportivi extrem de talentati, numai ca nu toti nu sunt ”slefuiti” cum trebuie pentru a ajunge mari jucatori. Totul pleaca de la copii si juniori. Marile scoli de baschet, SUA, Serbia, Lituania, au foarte multi antrenori talentati care pregatesc tinerii baschetbalisti. Din pacate, in Romania sunt prea putini. Actualul meul secund, Calin Anton, este unul dintre putinele exemple de antrenori care se preocupa cu adevarat de baschetul juvenil. La feminin, in zona Sibiului, el trudeste cu adevarat la instruire. Mai sunt cativa antrenori poate in Bucuresti si cate unul-doi izolati in diferite colturi de tara. E prea putin si e pacat. O tanara jucatoare din zona Aradului are putine sanse de a lucra la nivel intens si in conformitate cu baschetul modern, la varste fragede. Si e trist, mai ales ca Romania are asa un background de bun. Baschetul e prezent in presa, la televizor, salile sunt pline, asa cum am vazut la echipele pe care le-am antrenat aici, Arad si Sf. Gheorghe. Daca s-ar incepe lucrul serios cu copiii si juniorii, eu cred ca, peste cativa ani, Romania poate uimi Europa in baschet!

Revenind la nationala, in pregatire sunt 14 jucatoare, la Bari vor face deplasarea doar 12. Stiti la cine veti renunta? Vi se pare o decizie dificila?
E o decizie dificila pentru orice profesor sa se desparta de un elev talentat. Va trebui sa fim insa pragmatici si sa alegem cele mai in forma jucatoare. In plus va trebui sa analizam pe care posturi avem nevoie de mai multe jucatoare . Spre exemplu, avem foarte putine jucatoare de talie si nu cred ca ne permitem sa renuntam  la vreo una. Cred ca compartimentul de unde vom ”taia” este cel al extremelor.

Aveti vreun post deficitar in echipa sau sunt acoperite toate pozitiile din teren?
Cum spuneam si mai devreme, stam prost, din pacate, la jucatoarele de talie. Doar Florina este un pivot veritabil si cu experienta, celelalte fete trebuie sa joace cand pivot, cand extrema de forta, si asta face dificila perfectionarea lor pe un anume post.

Ce stiti despre adversarele din Grupa B a barajului?
Sincer, nu foarte multe. Cunosc mai ales echipele pe care le-am vazut anul trecut evoluand contra Romaniei. Serbia e recunoscuta pentru scoala ei de baschet, Germania o cunosc, o stiu si pe Linda Frolich si ii cunosc jocul. Italia reprezinta un baschet european de calitate si are avantajul ca joaca acasa. In fine, Belgia seamana cu nationala Germaniei, singura diferenta este ca, poate, are jucatoare mai atletice.

In aceste conditii, realist vorbind, care credeti ca sunt sansele Romaniei la turneul de baraj?

Sunt mici, fara dubii. Dar in niciun caz nu vom fi loserii competitiei, asa cum poate ne considera unii adversari. Prefer sa fim considerati dinainte invinsi de catre adversari, sa nu fim bagati in seama, iar pe teren sa producem supriza. Cred ca putem invinge Germania si Belgia si ca ne vom lupta strans cu Italia si Serbia. Daca vom mentine o diferenta de 5-6 puncte ibtre noi si adversari, cred ca putem sa castigam. As fi un ipocrit sa declar ca vom castiga tot. Dar eu sper ca nu vom pierde tot si ca, daca ratam calificarea, macar vom incurca multe calcule ale hartiei. Poate reusim si surpriza, sa terminam pe primul loc, dar asta depinde doar de fetele noastre. Daca nu vor mai intra pe teren speriate si infricosate. Respiram acelasi aer ca si adversarele, jucam cu aceeasi minge, avem tot doua maini, ca si ele. Ma voi stradui sa le formez o mentalitate de castigatoare si sa le imprim un spirit de mare lupta in aparare. Pentru ca apararea trebuie sa devina punctul forte al acestei echipe! Daca in atac vom mai gresi nu conteaza, dar imi doresc ca jucatoarele mele sa uimeasca toti adversarii prin jocul lor defensiv. Sper sa inteleaga importansa acestui aspect si, in Italia, sa le vad luptand cu adevarat pentru sansa lor!
 

Parteneri